top of page

El CEIP Luis Vives de Cullera passa a denominar-se oficialment L’Escolaica


El canvi de nom va ser la primera iniciativa institucional de Cullera Laica. La nova denominació, aprovada per la Conselleria, entrarà en vigor el proper 1 de setembre.


El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) del passat 18 de maig publicava una Resolució de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, en la que, entre d’altres punts, es comunicava que el CEIP Luis Vives de Cullera, passava a denominar-se L’Escolaica a partir de l’inici del proper curs. La Conselleria aprovava així la sol·licitud presentada pel propi centre escolar en febrer de 2018, amb el suport unànime del Consell Escolar Municipal, que a la volta va comptar amb un informe del Consell d’Estudis de Patrimoni Històric de Cullera.


Que el CEIP Luis Vives passara a denominar-se oficialment com el coneix tothom, L’Escolaica, és una reivindicació històrica de Cullera Laica. De fet, va ser la primera iniciativa de la citada entitat, que va presentar formalment a l’escola en novembre de 2006, només constituir-se. Amb ella, Cullera Laica pretenia que es reconeguera oficialment l’obra educativa d’aquells prohoms de Cullera que a principis del segle XX fundaren una escola, tal com diu en els seus documents, “ajena completamente a todo espíritu e interés de comunión religiosa, filosófica y política”. I encara que els seus fundadors no li posaren cap nom en particular, passà a coneixer-se popularment com “l’escola laica”, i d’ahí, L’Escolaica, nom que ha perdurat fins hui a pesar de tots els avatars històrics. Malauradament, la petició va ser rebutjada pel Consell Escolar del CEIP d’aquell moment. Però Cullera Laica no va parar mai de reivindicar-la, com en la cloenda de l’acte d’homenatge als díhuit fundadors de l’escola laica, en les Festes Majors de Cullera en 2016, i en una carta dirigida a la Presidenta del Consell Escolar Municipal, que va ser llegida en aquest òrgan, en juny de 2017.


No és la única iniciativa de Cullera Laica relacionada amb l’Escolaica històrica. Entre elles es troben: la publicació del llibre de diversos autors “Cullera 1911: els Successos i l’educació laica”; la proposta de declarar l’edifici antic de l’escola Bé de Rellevància Local, aprovada pel Ple Municipal en 2013 però sense constància que a hores d’ara l’Ajuntament haja fet els tràmits administratius; l’enviament als 350 diputats de les Corts d’una tarja postal de l’Escolaica amb motiu de la votació parlamentària del projecte de la LOMCE, en 2013; l’adquisició en 2014 d’un retrat de Rafael Arizo, el primer director de l’escola, pintat per José Mongrell; i l’esmentat acte d’homenatge en 2016 als díhuit veïns de Cullera que fundaren l’escola.


bottom of page