El secretari autonòmic d’Inclusió i de l’Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, destaca “el compromís i la bona pràctica en esta matèria” de Tavernes.
La ciutat ja compleix els compromisos que implica la incorporació en la Xarxa de Municipis Protegits contra la violència de gènere, i a més compta amb un Consell de la Dona, ha singat el Pacte Valencià contra la violència de gènere, i participa en les reunions de seguretat i de coordinació sobre lluita contra la violència de gènere del Partit Judicial de Sueca.
L’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna s’ha erigit amb els últims reconeixements i actuacions, com a referent en la lluita contra la violència de gènere i en la defensa de la igualtat entre homes i dones. La inclusió del municipi en la Xarxa de Municipis Protegits contra la violència de gènere, de la que ha sigut una de les primeres ciutats en acreditar els requisits d’entrada, així ho testifica. Este fet reconeix, entre d’altres qüestions, l’existència d’una regidoria d’Igualtat amb recursos personals i econòmics propis, disposar d’un pla municipal d’igualtat i estar adherida al programa d’atenció telefònica i protecció de les víctimes de violència de gènere ATEMPRO.
A més, Tavernes ja compleix la pràctica totalitat dels requisits que la xarxa demana assolir en el termini de 2 anys des de l’adhesió. D’esta manera, La Policia Local de Tavernes ha estat treballant des del 2012 per a incorporar-se al programa Viogen. Este procés culminà amb la signatura d’un conveni amb la Delegació del Govern a la Comunitat per a la incorporació de Tavernes al sistema de seguiment integral en els casos de violència de gènere VIOGEN, i amb la signatura d’un protocol de coordinació entre Guàrdia Civil i Policia Local en 2015.
De la mateixa manera, Tavernes engega recurrentment iniciatives de sensibilització per la igualtat i contra la violència de gènere, com ara la campanya #NoÉsNo duta a terme en les celebracions de cap d’any i del Festivern, o la campanya #6Falles1Festa, amb la que durant les celebracions falleres s’incidí en un missatge d’igualtat entre homes i dones, i de rebuig de qualsevol tipus de violència o intimidació cap a les dones.
Finalment, la Policia Local de Tavernes disposa d’almenys 6 efectius que han rebut formació homologada per l’IVASPE en violència de gènere, i que disposen per tant del coneixement necessària per a enfrontar i atendre estos casos.
Creació del Consell de la Dona
El consistori tancà el cercle de la participació i cooperació entre institucions i organitzacions amb la creació del Consell Municipal de les Dona de Tavernes el passat 16 d’abril.
Este òrgan es constituí amb la participació d’associacions municipals implicades en la defensa de la igualtat i la lluita contra la violència de gènere, associacions de veïns, representants de l’àmbit sanitari, de l’àmbit educatiu i forces polítiques, i sota la presidència de la regidora d’Igualtat Noèlia Alberola.
A la constitució hi va assistir el secretari autonòmic d’Inclusió i de l’Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, que va destacar que “Tavernes s’erigeix com a una ciutat referent en la defensa de la igualtat i la lluita contra la violència de gènere, perquè ha demostrat el compromís i la bona pràctica en esta matèria”.
Jordi Juan, alcalde de Tavernes, destacà la importància de la fita de la constitució del Consell Municipal de la Dona de Tavernes que permetrà “sumar idees i esforços i implicar-hi tota la societat vallera per a assegurar una igualtat real i efectiva, i eradicar la violència masclista”.
Pacte valencià contra la violència de gènere
En setembre del 2017, l’Ajuntament de Tavernes es va adherir al Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista que han signat les institucions valencianes, els partits polítics, les universitats, els mitjans de comunicació, intervinents de la justícia, forces i cossos de seguretat, entitats i organitzacions de la societat civil.
L’objectiu d’este pacte és sumar noves accions per a combatre les violències masclistes. En este sentit, l’Ajuntament de Tavernes dóna suport a totes les aportacions que s'activen per a aturar la violència masclista i tots els tipus de violència.
Partit Judicial de Sueca
Tavernes de la Valldigna és a més un dels 14 municipis impulsors i constituents del grup de treball sobre igualtat i violència de gènere Treballant per la Igualtat, del Partit Judicial de Sueca, un grup que realitza accions conjuntes coordinades pel magistrat José Luis Mendoza i el tècnic en violència de gènere Agustí Sapiña per a combatre esta xacra social. El grup Treballant per la Igualtat es reuneix cada 3 mesos per a coordinar les accions polítiques als municipis del Partit Judicial de Sueca, i compartir bones pràctiques.
A més, les policies locals dels distints municipis integrants del grup Treballant per la Igualtat han constituït el grup Treballant per la Seguretat, amb què semestralment es reuneixen per a coordinar el mode d’actuació dels cossos de seguretat front a les agressions masclistes, i el seguiment i protecció de les víctimes. La Policia Local de Tavernes de la Valldigna participa regularment en estes reunions, la última de les quals es celebrà el passat divendres 4 de maig a Llaurí, i en la que també participà el jutge del jutjat nº 4 de Sueca o de violència sobre la dona.