top of page

El veto rus i la falta d'obertura de nous mercats s'enfonsen un 25% el preu del caqui


AVA-ASAJA: "Ens sentim enganyats pel govern espanyol i la Unió Europea, ja que ni obren mercats com van prometre ni destinen compensacions suficients"


El caqui, un dels pocs cultius que recentment ha ofert una rendibilitat digna als agricultors valencians, travessa els seus moments més difícils. L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) constata que els preus en origen d'aquesta fruita han experimentat un descens mitjà del 25% en les tres últimes campanyes, situant-se en alguns casos per sota dels costos de producció, i atribueix aquesta tendència a l'aplicació del veto rus ia la falta d'obertura de nous mercats asiàtics i americans.

En efecte, des del descobriment del mètode tecnològic que permet eliminar l'astringencia del caqui, tant la producció com la demanda no havien deixat de créixer d'una manera pràcticament paral·lela i aquest equilibri es traduïa en preus raonables per a totes les baules de la cadena de valor , inclòs el productor. No obstant això, aquesta estabilitat s'ha vist interrompuda bruscament amb la prohibició a l'agost de 2014 d'exportar caquis i altres productes agroalimentaris europeus a l'emergent mercat rus, el qual era especialment important per al sector perquè solia adquirir calibres de segona categoria i contribuïa d'aquesta manera a desembussar els mercats europeus.

"Tots sabíem que la decisió de Moscou podia tenir una incidència molt negativa sobre el cultiu -assenyala el president d'AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado- i per això mateix el govern espanyol i la Unió Europea ens van prometre que, en compensació, buscarien mercats alternatius . Però ni Madrid ni Brussel·les han complert la seva paraula en tot aquest temps. Ens sentim enganyats i maltractats per partida doble, ja que a més de no sumar consumidors més enllà d'Europa, les autoritats no han proporcionat als afectats compensacions econòmiques de suficient quantia. "

El dirigent agrari subratlla l'enorme potencial que té el caqui pel seu sabor, les seves propietats nutricionals i la seva fàcil consum: "Si els mercats internacionals que avui estan tancats estiguessin oberts, hauríem de triplicar la producció de caqui. Volem polítics eficaços que siguin capaços d'atendre les necessitats dels seus administrats en temps i forma, i no el que han demostrat amb el veto rus. Primer, van crear un problema aliè a causes agràries i, després, s'eternitzen les solucions ".

La disminució de les cotitzacions en origen porta l'agreujant que coincideix en el temps amb un augment generalitzat de les despeses de cultiu. D'una banda, els agricultors han de fer front a la irrupció de noves plagues com les mosques blanques i fisiopaties que sorgeixen a mesura que el fruiter s'assenta en el camp valencià. D'altra banda, la necessitat de perllongar la campanya mitjançant tractaments d'avançament o retard de la maduració de la fruita, així com el compliment de creixents exigències comercials per part de les grans cadenes de la distribució, contribueixen a incrementar els costos justament en una conjuntura de preus a la baixa.


Contáctame 

Movil: 679-461-601

Correo:riberabaixasvp@gmail.com

Autor: Salva la veu del poble

¡Tus datos se enviaron con éxito!

bottom of page